background image
29. svibnja - 1. lipnja 2012.

TEREZIJANSKA KARIZMA DANAS
SEMINAR ZA SESTRE U FORMACIJI U MARIJI BISTRICI

Udruga „Bl. Alojzije Stepinac“ bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin organizirala je od 29. svibnja do 01. lipnja, ove godine, u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. A. Stepinca, u Mariji Bistrici, seminar temeljnog obrazovanja za sestre u formaciji. Okvirna tema seminara bila je: Terezijanska karizma danas, a voditelji seminara bili su oci karmelićani: o. Vjenceslav Mihetec, OCD, o. Vinko Mamić, OCD, provincijal i o. Dario Tokić, OCD.

Na početku seminara sve sudionice, njih 21, pozdravila je predsjednica Udruge s. Ilijana T. Cvetnić, OCD, i domaćin susreta č. majka M. Petra Fišter, OCD. One su ohrabrile mlade u njihovom hodu urastanja u karizmu sv. Terezije Avilske i zaželjele im da budu jake i odlučne Terezije naših dana, Božje prijateljice i neustrašive moliteljice. Seminar je poprimio međunarodno značenje jer su na njemu sudjelovale osim sestara iz Hrvatske, i sestre iz Bosne i Hercegovine, kao i iz prijateljskog Karmela u Sloveniji.

Prvi dan seminara vodio je o. Vjenceslav Mihetec, i kroz četiri uvjerljiva i iskustvena predavanja, na temu: Odgoj nutrine i odlučna odlučnost, kao i kroz osobne susrete, oduševio je mlade pripravnice, novakinje i sestre juniorke za autentično i radikalno življenje terezijanske karizme danas.

"Bog nam daje dar zvanja, ali želi da taj dar primamo sa zahvalnom odgovornošću i da ga opravdamo hrabrošću. Po svom zvanju karmelićanke želim istinski uzeti udjela u Kristovoj muci za spasenje svijeta. Odričem se zato da Bog ima u meni više mjesta. Sv. Terezija Avilska želi da Karmel bude mjesto po kojemu Bog spašava i k sebi vodi, i to one osobe koje ne znamo, ni ne vidimo. Bog traži muževe i žene koji znaju reći 'Da' Gospodinu i s njime nositi križ za čovjeka" naglasio je između ostalog predavač.

O. Vinko Mamić, Provincijal, obradio je temeljito i mudro, drugog dana seminara, u srijedu, 30. svibnja, temu pod naslovom: Na izvorima terezijanske karizme. Govorio je o Terezijinom nutarnjem stanju, kao i o prilikama u Crkvi i u svijetu koje su dovele Tereziju do obnove Karmelskog Reda. Kroz Terezijine godine krize i borbe, te puta osobnog obraćenja, ona dolazi do autentičnog života molitve koju zasađuje u novoosnovane Karmele čija je osnivateljica.

"Terezija je željela nešto učiniti za Crkvu i zbog toga se odlučila za svet život, vjerujući da je to najviše što može učiniti. Željela je stvoriti uvjete za put k savršenosti ne samo za sebe, nego i za svoje sestre. Tako je počela obnova Karmela." Zatim je spomenuo da nitko nije došao u Karmel jer je čitao Konstitucije Reda, već jer je živio u zajednici. "Zajednica može mladog čovjeka privući ili odvući. Autentičnost nečijeg života, kada je sukladna karizmi, najbolji je kriterij razlučivanja zvanja. Autentičnost znači da je čovjek sretan, zadovoljan u svom zvanju. Sv. Majka Terezija bila je autentična redovnica. Doživjela je kod osnutaka puno patnja, teškoća i neshvaćanja, a bila je sretna." Zatim je o. Mamić spomenuo da prava sreća traži od čovjeka puno truda i napora.

Treći dan seminara vodio je dinamično i praktično o. Dario Tokić, te obradio temu: Afektivno, psihološki i intelektualni hod prema zrelosti u svjetlu Terezijine karizme . Pošto je protumačio, na jasan i konkretan način, proces do ljudske i redovničke zrelosti, koja zahtjeva budnost i strpljivost, naglasio je i ovo: "Zrelost čovjeka osposobljava da živi za druge. Zrelost je u tome da osiromašimo sebe i druge usrećimo , da kroz Boga to dobijemo na drugi način. U zrelosti treba postepeno rasti kroz čitav život. Afektivno zreo čovjek prihvaća sebe, promiče autentične odnnose s drugima, zrači mirom i radošću, raste u slobodi i oslobađa druge. Nakon predavanja slijedio je osobni rad, kao i vrlo konstruktivan i dinamičan rad po grupama, koji je mlade i magistre međusobno zbližio i ohrabrio.

U večernjim satima seminara sestre novakinje i postulantica bistričkog Karmela vrlo su ugodno obradovale sudionice seminara i obogatile ih i osvježile svojim glumačkim i umjetničkim sposobnostima kroz zanimljiv igrokaz, profesionalni koncert na violončelu i birane skladbe njihovog karmelskog benda. Osnažene Božjim i sestrinskim zajedništvom, ljubavlju i blizinom, sestre živo vjeruju da će dani seminara imati odjeka u njihovom životu i u njihovim zajednicama. (I. T.)

preuzeto sa www.karmel.hr

prethodna vijest >>