background image
5. i 6. svibnja 2012.

SHKM I SESTRE KARMELIĆANKE

Kako povezati Susret hrvatske katoliče mladeži (SHKM) i sestre karmelićanke? Na koji način sestre koje žive u klauzuri mogu sudjelovati u tako velikom događaju?

Prije svega molitvom jer bez molitve sva su naša djela kao biljke bez korijena, brzo se osuše. Kao kćeri ove mjesne Crkve, shvatile smo da će SHKM biti jedno veliko Duhovsko događanje. Sve naše molitve, žrtve i nastojanja upućivale smo Gospodinu da udijeli obilje duhovnih plodova svim sudionicima Susreta.

Tijekom pripremnog razdoblja, 10. ožujka, imale smo i susret u našem Karmelu s mladim župskim animatorima sisačke biskupije i povjerenikom za pastoral mladih, vlč. Brankom Koretićem. Mladi su nas upoznali sa svojim radom te smo kroz druženje i razgovor doživjele kako nas je Gospodin zbližio. Vrhunac ovog druženja bio je susret s Isusom u euharistijskom klanjanju . Njemu smo sve povjerili jer ON je središte susreta.

Napokon, osvanuo je 5. svibnja, dan ispunjen mladošću, pjesmom, radošću…Nakon veličanstvenog misnog slavlja u Sisku, naša su srca bila ispunjena zahvalnošću za sve milosti koje je Duh Sveti darovao srcima mladih. U večernjim satima i mi smo s uzbuđenjem iščekivale djevojke koje će kod nas prenoćiti. Ugostile smo trinaest dragih djevojaka iz Pazina, Šibenika i Sesvetskog Kraljevca.

Sutradan, u nedjelju, drugog dana SHKM, prije podne smo provele u samostanskoj kapeli s našim dragim gošćama, a pridružili su nam se i drugi mladi koji su za vrijeme Susreta bili smješteni u Kloštar Ivaniću: mladi iz Boke Kotorske, Koprivnice, Blaškovca, Jastrebarskoga, Zagreba, Viteza, Žepča, Vareša, Kraljeve Sutjeske i Visokoga. Mladi su se zanimali o našem načinu života. Kroz ugodno druženje i svjedočenje, podijelili su s nama svoja iskustva i dojmove sa Susreta. U poslijepodnevnim satima posjetila nas je i grupa mladih iz Pazina predvođena svojim svećenikom Maksimilijanom Ferlinom.

SHKM proširio je naš pogled kako mladi doživljavaju susret s Isusom Kristom, otajstva spasenja, probleme s kojima se susreću u Crkvi i društvu. Svojom spontanošću, mladošću i otvorenošću mladi su nam pravi dar. I mi učimo od njih kako sačuvati svježinu, spremnost na nove izazove. Mladi nam pokazuju put srca i čuvaju Crkvu od uhodanih putova. Stoga je potrebno osluškivati njihov govor.

Ponosne smo na naše mlade koji su se velikodušno angažirali u pripremi SHKM. S ljubavlju ih podržavamo u njihovom mladenačkom oduševljenju i zalaganju. S Božjim blagoslovom neka nastave međusobno druženje te dadnu svoj dragocjeni doprinos u suživotu Crkve. Usrdno molimo da uvijek izabiru Krista unatoč svim lažnim ponudama svijeta i tako «U SVJETLOSTI HODE»!

<< sljedeća vijest     prethodna vijest >>